top of page

AZ EVEZÉS A SZENVEDÉLYÜNK

Az egy életen át űzhető kajak-kenu sport egy olyan szakágát ismerheted meg általunk, amely nyilvánvalóan tenger és óceán hiányában nálunk egyelőre kevéssé ismert, de meggyőződésből állítjuk, hogy a legsokoldalúbb  használati lehetőségekkel bír és talán a legszórakoztatóbb élményeket adhatja. A hajótípusok között a "null-kilométeres" érdeklődő is rögtön megtapasztalhatja, hogy milyen érzés saját erőből megindítani a hajót és siklani a vízen, de az ízig vérig kajakos sem marad élmény nélkül. A surfski igazi képességeit természetesen hullámok között mutatja meg, szóval..........túl sok a szöveg, mi a vízen leszünk. Jöttök?!

20190912-00895_Quiberon.jpg

SURFSKI

A ’SURFSKI’ kifejezetten a tengerekre/óceánokra fejlesztett, gyors és kiváló manőverező képességű (’sit-on-top’) tengeri kajak. Tipikusan hosszabb távokra, a hullámok leghatékonyabb meglovagolására alkalmas 4.4 - 6.5 méter hosszú kajaktípus. Mai alapvető formáját több évtized aprólékos fejlesztései révén érte el, de természetesen számos gyártmány és kategória létezik.

Több típusa alkalmassá teszi nyugodt vizekre kezdőknek, vagy komplex képességeket igénylő hullámvadászoknak az óceánokra, akik szinte „olvassák” a vizet, és száguldoznak a házméretű hullámokon olykor 30 km/h sebességgel!

SIT-ON-TOP

’SIT-ON-TOP’ tehát rajta ülünk és nem benne, ezáltal szabadabb érzést ad ennek a hajótípusnak a használata, mint egy szokványos beülős kajak-típusé. A hajótest teljesen zárt, gyakorlatilag egy nagy légzsák az egész, így nem telik meg vízzel, egy esetleges borulás után nem kell szárazföldet keresni, majd öntögetni, egyszerűen visszaugrunk (mászunk) a hajóba és evezhetünk tovább.

Arra persze ne számítsunk, hogy szárazak maradunk, ez egy sporteszköz, amely bármely nyílt vízen óriási élményt ad használójának. Meglepően kényelmes, de nem lomha, könnyen kezelhető, letisztult játékszer.

20190912-00879_Quiberon.jpg

CSAPAT

IMG_4168.JPG
20190912-00895_Quiberon.jpg

HEGE

(Hegedüs Róbert)

Ha valami nagyon nehézkes – legalábbis számomra – hát az magamról írni. Hogy ki vagyok?

 

Egy kicsit objektíven, kívülről nézve az adatok oldaláról, ex- világbajnok, edző, sportvezető, világutazó, jelenleg pedig jogtanácsos, férj, apa, egy szerencsés ember.

 

Kicsit pedig szubjektíven belülről, egy emberke, ebben a színes kavalkádban, aki szeretne minél teljesebb életet élni, amiben benne van a családi lét öröme, a szellemi és a testi megterhelés  igénye, az egészségre törekvés és inspiráló kihívások keresése.

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
Ariel.jpg
Ariel2.JPG

ARIEL

(Lőrincz Ariel)

Bár nem rendelkezem jelentős sporteredményekkel, de a szenvedélyem és elkötelezettségem a kajakozás iránt több évtizede, a mai napig töretlen. Az, hogy a Duna mellett nőttem fel és a családommal jelenleg is itt élünk, nyilvánvalóan meghatározza a kötődésemet.

 

 Civilben műszakvezetőként egy multinacionális vállalatnál dolgozom, de a családom támogatásával, sőt részvételével, aktív résztvevője lehetek egy rendkívül vonzó sportos családnak is, azaz a kajak-kenu társadalomnak.

 

 A ’surfski’-vel, néhány éve ismerkedtem meg és bevallom beszippantott. Ebben a szakágban szerzett élményeimet szeretném megosztani, átadni másoknak is, akik nyitottak erre.

 

 Partneremmel, Hegével a 2018-ban létrehozott ’SurfskiFUN’, illetve az ennek égisze alatt megszervezett események révén már az első évben olyan élményekben volt részünk, amely egyértelműen a folytatásra sarkall minket.

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle
Andi.JPG
andi2.jpg

ANDI

(Soós Andrea)

Duna menti gyerekként volt lehetőségem kétpár evezős hajóban tanulni és a vízisportot megszeretni, kajakozni pár éve kezdtem el, és a surfski hajók első alkalommal magukkal ragadtak egy tengeri túrán. Azóta ahol és amikor lehet, vízre szállok.

Közgazdászként végeztem, pénzügyekkel és projektmenedzsmenttel foglalkozom. 

 

A sport mindig is meghatározó szerepet töltött be az életemben, és a cél, hogy minél több emberrel szerettessük meg a mozgást, különösen a kajakozást, és hogy építsük a surfski közösséget itthon és nemzetközileg is.

  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

RÓLUNK MONDTÁK

Attila.JPG

ATTILA

Egy nagyon korrekt, segítőkész „banda”. Egyrészt tudtam náluk korrekt áron hajót bérelni, másrészt az általuk szervezett túrán egy nagyon jó társaságba csöppentem. Tőlük vettem az Epic V12-es hajómat is. Folyamatosan tájékoztattak a rendelésem állapotáról, pedig az nem volt egyszerű a COVID-helyzet miatt lelassuló, kiszámíthatatlan szállítások miatt. Több rendezvényen voltam az ő szervezésükben, vagy csak hozzájuk csapódva különböző átevezéseken (Balaton, Tisza-tó). Eddig az összes jól szervezett, baráti légkörű volt. Én mindenkinek tudom ajánlani, hogy ha lehet, próbáljanak ki egy általuk szervezett túrát, tesztet. Mert igen, lehet náluk hajót is tesztelni, kipróbálni. Én így tudtam menni sok fajta surfski hajóval és megtalálni, ami nekem a legjobban megfelel.

crossing.jpg

GERGŐ

A túrahajókat lassúnak és körülményesnek találtam, a portyákat nehezen kezelhetőnek, a magasságom és a súlyom nem minden hajónak felelt meg, ráadásul a "tengeri" hullámokra szándékoztam még visszatérni, így maradt a surfski. Pár napos gondolkozást követően, miután a csapat segítéségével kipróbáltam pár hajótípust, az Epic V8 Pro mellett döntöttem, és nem bántam meg - kezdőként kiváló, könnyen kezelhető, stabil, de már megy. A hajó tavasszal, a CoVid lezárások első napján érkezett, és pont azt az élményt adta, amit vártam tőle. Stabilitással csak az elején, akkor is csak komolyabb hullámokon volt gond. Megtanultam hullámos vizen evezni, és azt is, hogy hogyan szálljak vissza ilyen vizen egy-egy borulás után.

A bázisom a Dunán van, ott hetente többször evezek, de ha víz mellé szólít akár a munka, akár egy nyaralás, viszem a hajót magammal.

Bejártam a Duna számos szegletét, a Köröst, a Körös holtágakat, a Tisza tavat, áteveztem keresztben és hosszában is a Balatont, a Bodeni és a Neuchatel tavakat,  és visszatértem Jadirja-ra, ahol az erős Bora szelet már nem elkerültem, hanem élveztem azt, hogy 40 km/h-ás sebességgel (!) visz a víz a partmenti kis szigetek között, miközben én küzdök a hajóban maradásért.

Ha egyszeri kikapcsolódásra van szükséged, egy pár napos balatoni vagy tengeri evezés feledhetetlen élmény.

És egy könnyen tanulható, könnyen kezelhető, kezes hajóval talán még az evezés is az életed részévé válik.

Nekem kezdőként a V8 Pro, később a V10 bizonyult megfelelőnek.

1650113658028.jpg

ANDI

Az első kajakos élményeimet a Surfskifun csapatával szereztem egy horvátországi  túra alkalmával. Teljesen kezdőként is megkaptam minden segítséget ahhoz, hogy ne félelemmel szálljak vízre, és csak jó élményekkel térjek haza és a szenvedélyemmé váljon ez a sport és ez a hajótípus. 

bottom of page